Popüler Yayınlar

18 Nisan 2011 Pazartesi

*** ALANYA DİM ÇAYI VE DİM MAĞARASI ***

ALANYA DİM ÇAYI PİKNİK ALANI...Alanya şehir merkezinin 9 km kuzeydoğusunda başlayıp, Dim Çayı boyunca çok sayıda piknik alanları ve canlı alabalık restaurantları bulunmaktadır.
Bunların ilginç ortak özelliği, yemek masaları ve sandalyelerin berrak ve soğuk Dim Çayı suyunun içinde olmalarıdır..


Toroslardan gelerek Alanyanın doğusundan Akdenize dökülen Dim Çayının kıyıdan 15 kilometre kadar uzaktaki kıyılarında piknik yerleri vardır.
Ulu çınarların altındaki kır lokantalarında masalar yaz aylarında çayın içine kurulur. Konuklar çıplak ayakları ile suların içinde oturur. İsteyen çayın sularında serinleyebilir..


Yemeğinizi yedikten sonra kendinizi Dim çayının serin sularına bıkarabilir yüzerek bir hamağın üzerine çıkıp suyun ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Ayrıca bu piknik yerlerinde su kıyısına yakın yamaçlarda ve su kıyısında da ahşap teraslarda minderlerle otantik yer sofraları kurulur. Bazı lokantalarda masalar salların üzerindedir. Ormanlarla kaplı vadi, yaz günlerinde bile serindir. Bu bölgede tercih edilen yemek alabalıktır. Alabalıklar, lokanta bahçelerindeki havuzlarda bulundurulur. Tava, ızgara ya da fırında güveç olarak pişirilir. Bölgede dağ bisikleti ve trekking için uygun güzergahlar vardır.

Dim çayından, Dim mağarasına çıkan yol...


Dim Mağarası eski çağlardan beri bilinmekte ve bir bölümü çevre halkı tarafından barınak olarak kullanılmakta idi. Mağara bilimcileri tarafından ölçümleri yapılıp ortaya çıkarılması ise1986 Yılında oldu.
MAĞTUR A.Ş. bu mağarayı turizme kazandırmak amacı ile 1996 yılında devletten kiralayarak bir yılı aşkın bir süre içinde mağara içi ve dışı inşaat ve aydınlatma projelerinin uygulamalarını tamamlamış, Eylül 1998 yılında hizmete açmıştır. Dim Mağarası, Türkiye'de özel teşebbüs tarafından turizme açılan ilk mağaradır.


Dim Mağarası 360 m uzunluğunda,yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğindedir. Mağara içi çok çeşitli ve zengin damlataş oluşumları ile kaplıdır. günümüzde bu gelişim yer yer devam etmektedir.





Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunmaktadır. suyun bu bölümde birikmesinin nedeni göl tabanının geçirimsiz şistlerden oluşmasındandır.









2 yorum:

Driftwood art dedi ki...

Bu kadar güzel fotoğraf kareleri yakalamak,bana sanata ne kadar yakın olduğunuzu çağrışım yapıyor.....Ayrıca doğa ve insan sevginizde çok fazla...Ne güzell...Bu arada en güzel şey böylesi gezgin olabilmek...Paylaşım için teşekkürler.

Gezi/yorum... dedi ki...

Çok teşekkür ederim karagözlü surey..
beğendiğin yerleri en kısa zamanda girip yerinde görmeni ve sanatçı ruhunu bu şekilde dahada zenginleştirmeni diliyorum...