Popüler Yayınlar

27 Nisan 2011 Çarşamba

*** AVANOS ÇANAK ÇÖMLEK ATÖLYESİ ***

Avanos ta çömlekçilik Hititlere kadar dayanır. Kızılırmak milyonlarca yıl akarak zengin ve kaliteli kil tanelerini Avanos'un etrafına özenle biriktirmiştir. Resimde çömlek ustası bir gösteri yapıyor.. Resmin sağındaki çömleklerin orjinalı Ankarada Etnografya müzesinde bulunmaktadır. Resimde görünen Hitit su ve şarap testileri ile gözyası şişesidir. Hitit kadınları savaslarda ölen esleri için ağladıkları gözyaslarını şişelerde saklar ölünce mezara bunlarla gömülürlerdi...
Kızılırmak nehrinin her iki yakasında kurulmuş olan Avanos bölgenin turizm merkezlerinden biridir. İlçeye Kızılırmak hayat veriyor. Burası seramik atölyelerinin bulunduğu, toprağın şekillendirilip pişirilerek kaba kacağa dönüştüğü yerdir. Avanos, Nevşehir İline bağlı bir ilçedir. Nevşehir'in 18 km kuzeyindedir.




Çamur hazır hale geldikten sonra sıra geldi çömlekçi çarkında şekillendirmeye. Çömlekçi ustası hazırlanmış çamuru ayakla çevrilen eski tip tornada şekillendirmeye başlar. Ayakla vurarak hızlandırdığı çarka çamuru yapıştırır. Sağ ve sol ellerini çamura bastırarak çamurun merkez de çapsız dönmesini sağlar.


Daha sonra çömlekler kurumaya alınır. Kuruma süresi ortalama yaz aylarında 1 hafta, kış aylarında 2-3 hafta sürebilir. Kuruması tamamlanan çömlekler artık fırına girmeye hazırdır. Kuruması tamamlanan çömlekler odun ve samanla pişen fırınlara yığma usulü üst üste koyulur. Fırın doldurulduktan sonra doldurulan ağzı tamamen sıvanır. Artık fırın yanmaya hazırdır. Yaklaşık 8-10 saatte 850-900 derecede pişirilir.










Hiç yorum yok: