Popüler Yayınlar

11 Mayıs 2011 Çarşamba

*** BEYŞEHİR GÖLÜ GÜNBATIMI ***

BEYŞEHİR GÖLÜNDE GÜNBATIMI.. (Kendi dalında dünya ikincisidir)
Beyşehir'de gün batarken güneş soyunup mavi gölde yıkanır. Eğer günbatımını Beyşehir'den izliyorsanız karşıda Anamas ormanlarında yangın çıkmış, gölü tutuşturmuşta göl yanıyor sanırsınız. Göl'ün suları kızılın yüzlerce ışıltısıyla rengarenk kesilmiştir. Bu nedenledir ki Beyşehir Gölü gurubu, renk ve batış süresi yönlerinden dünya'da birinci derecede guruplardan sayılmaktadır... 


Sen gri bulutların arasından inatla başını uzatan güneş..
Ben yoluma seni klavuz seçtim..
Sen parladıkça ben yolumu bulacağım..
Senle batıp her aksam, her sabah yine umutla sen gibi doğacağım..
Sen umut dağlarının puslu güneşi..
Şafaktamı kaldın göremiyorum..
Öldürmek mi beni senin niyetin yoksa yaşatmakmı bilemiyorum...  


Beyşehir-Isparta yolu/ Gündoğarken 


Gölkaşı köyü/ Gündoğumu... 


BEYŞEHİR GÖLÜ...
Anamas Dağları’nın eteğinde ve Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi kesiminde yer alan Beyşehir Gölü, yurdumuzun üçüncü büyük doğal gölüdür.. Konya'ya 80 km uzaklıktadır.. Su bolluğuna göre değişen yüzölçümü, orta koşullarda 651 km2’dir.


Beyşehir Gölü Adalar yönünden oldukça zengindir. Gölde irili ufaklı 30’u aşkın ada varsa da belli başlıcaları 26 tanedir. Her biri yöresel adlarla anıldığından bazısı birkaç adla anılır.
Bütün adalar Ulaşıma elverişlidir. Hacıakif, Mındıras, Çeçen ve Kızkulesi adalarında tarihi kalıntılar vardır. Adalar, genellikle engebeli olup, bazılarının küçük koy veya burunlarında kumsallar yer alır...



ANAMAS DAĞI / YAYLASI İSMİNİN EFSANESİ...
Anamas Yaylası; Sütçüler, Beyşehir Gölü, ve Ş.Karaağaç arasında bulunun geniş yaylanın adıdır. 1500 metre yüksekliği bulmaktadır. Bir zamanlar Aksu ilçesine, Anamas dağına ve yaylasına Anamas denmesi ile ilgili olarak iki söylence bulunmaktadır.
Söylencelere geçmeden önce bu bölgede bilinen ilk medeniyet Hititlerdir. Hititler döneminde (M.Ö. 1800-1200) bölgenin adı Pitaşşa olarak geçmektedir. Çevre ilcelerin geçmişi, M.Ö. 8000-5500'e kadar uzanmaktadır.

ANAMAS HİKAYESİ...
Vaktiyle bu bölgede yaşayan fakir bir ailenin oğlu, anasının yanlış telkinlerine kapılarak küçükken yumurta ve tavuk hırsızlığına başlamıştır. İşi gitgide büyüterek korkulur bir eşkıya olmuş, yol keser, haraç alır, her türlü pislikleri yapmaya başlamış. Nihayet yakasını hükümetin pençesine kaptırmış. Kıydığı canların, yollarını kestiği mazlumların bedduâsı onu darağacı altına getirmiş. Tam asılacağı sırada son isteği sorulmuş. Abdest almış ve iki rekat namaz kılmış ve ellerini göğe kaldırarak:
"-Yarabbi, bu işlerde benim günahım yok. Beni bu kötü yollara anam öğütledi. Beni asma Anamı-as..." diye yalvarmağa başlamış.
Derken adamı asmağa memur olan hükümet adamları, zavallı delikanlı yiğidin macerasını dinlemişler ve onu asmaktan vazgeçmişler..



KUBAD-ABAD SARAYI ANAMAS DAĞININ ETEKLERİNDEDİR..
M.S. 1071 Malazgirt seferinden sonra Selçuklu Türkleri’nin İdaresinde kalan Beyşehir, Anadolu Selçukluları devrinde çok önem kazanmış, Sultan Alaaddin KEYKUBAT “Eyrinaz Gezisi” mevkiinde (Şimdiki Gölyaka Kasabası ) Kubad-Abad şehrini kurarak burayı ikinci başkent yapmıştır... 


BEYŞEHİR KÖPRÜSÜ...
Konya Ovasını sulamaya yönelik olarak yapılmıştır. Bu konuyla ilgili bilinen ilk proje Kanuni devrinde ortaya konmuştur. Köprü, Anadolu-Bağdat demiryolu inşaat şirketi namına Holzman’ın edüterine dayanarak Anadolu-Osmanlı Demiryolu Ortaklığına 1907′de ihale edilir. Yapımı da 1908-1914 yıllan arasında tamamlanır ve 850000 altına mal olur. Osmanlı Devleti’nin kurduğu ilk sulama projesidir. Köprü aynı zamanda baraj görevi de yapar. Kuzey güney yönünde uzanmış olup, 15 tane gözü vardır. Göze hoş gelen bir yapı olup, oldukça dayanıklıdır. Yeni köprünün 1997′de açılması üzerine taş köprü taşıt trafiğine kapatılmıştır. Regülatörden Çarşamba Çayına dökülen sular, 216 km civarında bir mesafe kat ederek Konya Ovası’na ulaşır. Kanal vasıtasıyla gölden ortalama 500 milyon m3 su alınmakta olup, bu suyla 70000 hektar arazi sulanmaktadır...






9 yorum:

Ayşe dedi ki...

Cok guzel! Hic gitmedim Beysehir'e..Dusunmeli ;)
Sevgiler...

buğday taneleri dedi ki...

Beyşehir benim memleketim, görünce sevindim, çok güzel fotolar tebrikler :) Aslında Beyşehir'in içi değil ama karşı taraf yani Anamas dağı etekleri özellikle Pınargözü görülmeye değer. Ayrıca Isparta yolunda Şarkıkaraağaç'taki Kızıldağ Milli Parkı da kamp severler için ideal bir yer. Şarkıkaraağaç'tan geçerken çarşı içindeki ufacık Tokgöz bakkaldan tapzate tahin köpük helva alınabilir ;)

mine dedi ki...

insanın gidip kendiyle kaybolmak istediği yerlerdenmiş izmir - inciraltında balıkçı mekanları vardı deniz kenarında -çoktan yıkılmış olan - oraları hatırladım

Derya dedi ki...

Fotoğraflar muhteşem, anlatımınızı da merakla okuyorum, çok teşekkürler.

Hazan mevsimi dedi ki...

çok güzel resme bakıp ressamı görmemek olmaz ..maşaALLAH ,ne güzel yaratmış yüce ALLAH ....emeyinize saglık ..

Gezi/yorum... dedi ki...

@Ayşe; Beyşehire düşünmeden gidebilirsin beğeneceğine eminim :)

@Meral; Gölün karşı tarafı pınargözü, kubad-abad sarayı bir farklı güzel, köpük helvası yöre has lezzet alınmadan olmaz :)

@Mine; gerçekten kaybolunası yerlerden birisi beyşehir..

@Derya; Beğenin için teşekkür ederim..

@Hazan mevsimi; Beğenin için teşekkürler yorumuna aynen katılıyorum...

didem dedi ki...

Muthis!!! Beysehir golu'nde o kadar cok ada oldugunu bilmiyordum.
Kopru hakikaten cok estetik goruntulu. Yerleri tarihleri ile ogrenmek cok guzel.

Gezi/yorum... dedi ki...

@Ayşe; Beysehiri görmeyi kesinlikle düşünmelisin..
@Meral; Beyşehiri iyi tanıyorsun gölün karşı tarafı dediğin gibi bir başka güzel, yöreye has tatlı köpük helvası'da farklı bir lezzet..
@Mine; İnsanın kaybolabileceği duru bir güzellik ve sadelik var orda
@Derya; Beğenin ve ilgin için teşekkür ederim...
@Hazan mevsimi; yorumuna aynen katılıyorum..
@Didem; Beysehirin heryeri tarih hele esrefoğlu camisi bir ayrı güzel..

Adsız dedi ki...

beysehir cok güzel biryer beysehir sehir merkezi harika,lütfen art niyetli yorum yapmayin,Beysehir merkezindeki tarihi eserler,ayri bir güzel.